BLOG: Parabels van een voorbije toekomst.

Welkom op mijn blog. De manier bij uitstek om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in onze coffee bar, cupping bedenkingen en beslommeringen, nieuwe koffies die we aanbieden, enz. Kortom, kom geregeld even langs!

CONTACT

OPENINGSUREN


MAA-ZAT: 10u00-18u00

ZON: 14u00-18u00

1° Maandag van de maand gesloten (behalve tijdens de vakantie)

ZUIVELMARKT 44, 3500 HASSELT
(tegenover de ingang van het Begijnhof/Z33)

roel@muchogustocoffee.be
T. +32 (0)474 94 56 94

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Social
Zoeken
Archief
Links
Navigatie

zondag
jan012012

IT’S THE END OF THE YEAR AS WE KNOW IT - PAPA’S GOT A BRAND NEW YEAR (in English)

Good day folks, last night I left an earth shaking year behind me. 2011 was breathtaking, back breaking, nerve cracking, hilarious, beautiful, thougher than the thoughest, mixed and flavoured with the most gorgeous and most demanding ingredienst one could imagine. It was simply my thoughest year so far in life. Though I had everthing ready for my coffee bar to open at the end of 2010, it turned out 2011 was the year it kicked off. Preparations asked a lot of me, mentally and physically. I put ever inch of soul I had in it. I turned and twisted my mind over and over again until I went bezerk. Shaked and rattled my bones and butt until it nearly fell off. No wonder I lost some weight over the course of the last months. Now, 6 months after opening the bar, I’m proud to say that we made a good start. I’m proud of having introduced specialty coffee to a wider audience in my hometown. Serving outstanding coffees from world class speciality coffee roasters like: Intelligensia (US), The Coffee Collective (DK), Stumptown Coffee (US), Square Mile coffee (UK), Boot koffie (NL) and from Belgian specialty roasters Or and Caffénation. Whether it was espresso or filter coffee, it was nice to collect reactions from customers, to surprise them, to convince them, sometimes not being able to overwhelm them or whatever. I’m proud of having had a stunning Yirgacheffe OCR (espresso) on my own coffee label ‘Bernie & Ernie’s Limited’. It’s one of those coffees that marked it’s taste in my mind for ever. Often revealing new aroma’s, flavours,... I’m still amazed I was able to provide such a high quality specialty coffee in my first 6 months of operating the bar. It will remain available for the next 2 weeks. So hurry up folks or it’s lost for you forever!!

2011 was also a year that coffee grabbed some attention of my fellow citizens. Not only they were most likely talking about George Clooney’s new adventures in coffee country, they also encountered a couple of new places trying their luck with coffee. It looks like that within a week from now, we will have 3 locations in Hasselt serving their version of specialty coffee. I wish the 3 of us every inch of joy and strenght to endure (one big hurray for The Ramones) bringing damn fine specialty coffee to town!

For me 2012 will be a year with new challenges, new coffees, new ideas, ups and downs, stress & joy and hopefully the one that rolls out the base for the next years to come. I look forward to the next year like a little boy to Santa Claus! I thank all of you who made their ways to the MUCHO GUSTO Coffee Bar in 2011 and hope to see ya all again in 2012 for those cups of specialty coffee brought to you with nothing less than true passion & craftsmanship and the desire to serve you only the best.

Cheers,

Roel Driesen

Belgian Cuptasting Champion 2010-2011

dinsdag
nov222011

What the froth!? The smooth guide to cappuccino drinking - Part I

Genoeg blogs met tips & tricks over het opstomen van melk, het bereiden van cappuccino’s, enz. Deze blog richt zich op het drinken van een cappuccino en waar je aandacht voor mag/kan hebben.

In dit eerste deel hebben we het kort over het samen gaan van koffie en melk. Cappuccino is niet het één met het ander. Het is simpelweg het samensmelten van beiden, m.a.w. ‘blending coffee & milk’ tot smeuïge 'koffiemelk'. Voor mij als barista gaat het in die context vaak over het zoeken & vinden van de balans tussen de bittere (donkere chocolade e.d.) en zuurdere (frisse fruitige smaken) tonen van de koffie en de smeuïge zoete smaak van de melk. Dat deze samen een geheel - m.n. een evenwichtige 'koffiemelk' - gaan vormen, is het doel. Bij het drinken van een lekkere cappuccino die zich als één geheel laat genieten, kan je misschien eens nagaan of je tegen je gehemelte ook volgende gewaarwording kan optekenen: je drinkt en voelt dat achteraan de bittere smaken het gehemelte beginnen prikkelen om vervolgens vooraan tegen het harde gehemelte de zoete smaken te laten ontwikkelen. Denk aan een soort ‘lus’ die onstaat in mond: de drank vult de mond/wordt ingeslikt en de smaak ontwikkelt zich (gesteund door de ontwikkeling van speeksel) van achter naar voor langs het gehemelte en dit van bitter naar zoet.

Laat de smaakzoektocht beginnen! Geniet van koffie en graag tot meer cappuccino spinsels in een volgend deel.

Roel Driesen

Belgian Cuptasting Champion 2010-2011

woensdag
jul202011

FOR THOSE ABOUT TO CUP! (We Salute You)

Cupping, het is me wat. Een ware ‘slurp-o-rama’! Voor niet ingewijden een vreemd tafelreel. Voor de kenners: de ontdekking van ‘the soul of coffee’. Dat daar dan nog wedstrijden in bestaan is voor de niets vermoedende stervelingen dan ‘he-le-maal’ van een andere planeet. En wat is dat dan zo’n wedstrijd?! Heb het de afgelopen dagen en weken vaak gehoord aan de ‘slow coffee bar’ en uiteraard met plezier verduidelijkt. Zo’n wedstrijd ja, dat is een geval apart. Een competitie tussen de deelnemende cuppers om op zo kort mogelijke tijd de afwijkende tas per set van 3 eruit te halen. Dit voor 8 sets. Cupping wedstrijden zijn zenuwslopend en een wedstrijd winnen zit in de details of het nu een landelijk kampioenschap is of een wereldkampioenschap. Als je niet in de eerste groep(en) van telkens 4 deelnemers zit, is het aanschouwen van de andere deelnemers aanvankelijk leuk. Per groep deelnemers die passeert, wordt de nervositeit (voor de deelnemers die nog moeten) echter alleen maar groter. Je ziet scores en tijden en begint te beseffen welke score dat je moet gaan halen om naar een volgende ronde door te stoten. Deze scores & tijden geven een heel andere kleur aan de strijd met de foute koffietassen. Ze vergeten is moeilijk en bemoeilijken misschien wel de prestatie. Eenmaal op het podium dan, ja ... dan sta je er moederziel alleen voor: ‘one man/woman against 8 odd cups!’.

 

Concentratie is cruciaal, je dag hebben hoeft niet, je moment hebben, dat wel! Heb voor mezelf vastgesteld dat het allemaal vlot loopt tot ik 2 soorten koffies voor me krijg. Deze die ik zeer graag heb en deze die ik liever niet drink. De kans dat er dan concentratieverlies optreedt, blijkt in mijn geval veel groter. Dit was zowel op het Belgisch- als op het afgelopen Wereldkampioenschap het geval. Sidamo, hmmm ... prikkels en gewaarwordingen die aanleiding geven tot het graag hebben, het proeven met aandacht voor een mooie smaak in plaats van louter op onderscheid te focussen. Voldoende reden om even de concentratie te verliezen, even af te wijken van de focus op het proeven van verschillen. Het gaat sowieso over details dus alles wat afleidt kan fataal zijn. Even denken aan de tijd die je al ‘opgesoupeerd’ hebt, doet je afdwalen. enz. enz. Maar of het nu een wedstrijd betreft of niet, één ding is duidelijk: cupping is mooi! Heel mooi! Het leert je appreciëren welke eindeloze hoeveelheid arbeid in de teelt van koffie is gekropen, dat het de zaden van een bes (een vrucht!) zijn, het is letterlijk het ontdekken van wat onder het oppervlak van de koffie zit. Heel veel moois als je het mij vraagt!

 

Roel

woensdag
jul062011

IS EVERYBODY IN?

MUCHO GUSTO coffee bar opende begin juli haar deuren @ Zuivelmarkt 44 te Hasselt!! Met een brede glimlach op het gezicht opende Belgisch Kampioen koffieproeven - Roel Driesen de deuren (en vensters) van zijn koffiespeciaalzaak. Op deze schitterende locatie in hartje Hasselt, vlak tegenover de ingang van het Begijnhof/Z33, kan je komen genieten van een heerlijke cappuccino, een smaakvolle espresso, een smeuïge latte, een ‘nieuwerwetse’ filterkoffie (aan ons speciale ‘slow coffee’ bar) en meer van al dat koffielekkers! Ook voor de zoetekauwen onder ons spreken de muffins, cake, taart enz. meer dan tot de verbeelding.

Even geen koffie voor u, dat kan. Onze kwaliteits thee’s, de door ons geselecteerde wijnen en enkele bieren (op fles) laten u eveneens genieten van een gezellig moment in onze coffee bar.

Wil je de belevenis thuis verder zetten? Geen probleem. Je kan bij ons nl. ook de koffie kopen die wij u schenken en dit zowel voor espresso als filterbereidingen. Tot slot, kan je bij ons ook terecht voor diverse kleine filtertoestellen en toebehoren. Je merkt het al, met al uw noden en vragen over koffie kan je vanaf heden in Hasselt terecht in onze MUCHO GUSTO Coffee bar.

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen. Mucho Gusto!

Roel Driesen

Belgian Cuptasting Champion 2010-2011